Balın donması

Balın donması halk dilinde “şekerlenmesi” balın içerisindeki glikoz-fruktoz oranıyla alakalıdır. Balın içerisindeki  glikozun  tanecikler haline gelmesi sonucu balın akıcılığının az veya çok kaybetmesiyle oluşan doğal bir olaydır.Tüketicinin çoğu için hileli bal şüphesi uyandıran bu durum tüketicilerin yeterince bilgi sahibi olmamasından kaynaklanmaktadır.

Kristalizasyon bir çok saf ve kaliteli balda üretimden tüketime her aşamada karşılaşılabilen zararsız bir değişimdir. Bilinenin aksine donan bal , balın gerçek olduğunun bir kanıtıdır.

 Yurt dışında , özellikle avrupada en çok tüketilen bal çeşididir. Satış reyonlarına bakıldığında ürünlerin çoğunu bu tür ballar oluşturmaktadır.

Aşağıdaki videoda KKTC Tarım Bakanlığı’nın kamu spotu yer almaktadır. Maalesef Türkiye’de Tarım Bakanlığının böyle bir çalışması yok. 

Balınız donuyorsa mümkünse bir şey yapmadan o hali ile tüketin, tüketemiyorsanız, bir miktar donmamış bal ile harman yapıp sonunda el mikseri ile bir süre hızlı devirde karıştırın, krem bal elde edebilirsiniz. Bu da olmayacak ise önceden ısıttığınız ( 38C dereceyi geçmeyecek ) bir miktar suyun içinde kavanozunu bırakın 1-2 saat kadar. Isıl işlem tavsiye edilmiyor, HMF oranının yükselmesi ve sağlıksız bir hale gelmesine sebep verir. Isıtacaksanız da bunu ateşin üstünde kaynayan suda değil öncesinde ısıttığınız suyun içinde yapın, yani ocak üstünde ısıtmayın.

 

Etiketlendi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Verçenik Bal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin